Hoest & keelpijn

Hoesten is een natuurlijke reactie van ons lichaam om onze luchtpijp en bovenste luchtwegen schoon te maken. Wanneer onze luchtwegen geprikkeld raken door bijvoorbeeld een infectie, stof of roken zullen de gevoelige slijmvliezen slijm produceren. Dit slijm raak je kwijt door het op te hoesten, waardoor de schadelijke stoffen weer verwijderd worden. Het kan dan ook geen kwaad om af en toe te hoesten. Let wel op wanneer het hoesten zonder aanwijsbare reden lang aanhoudt of je last krijgt van een droge hoest.

Hoesten kan erg vervelend zijn. Soms gaat het vanzelf over, maar het hoesten kan ook lange tijd aanhouden, zeker als je keel geïrriteerd raakt door deze hoest. Voordat je naar de drogist gaat om iets voor het hoesten te halen is het belangrijk om te weten, waar je precies last van hebt. Op die manier kan je het probleem beter aanpakken. We onderscheiden namelijk twee soorten hoest:

  • Vastzittende hoest
  • Droge hoest

Maar hoe weet je nou van welke hoest je last hebt? Vastzittende hoest en droge hoest verschillen van elkaar door de bijbehorende symptomen:

Vastzittende hoest

* Vastzittend slijm is moeilijk op te hoesten
* Slijm dat achterblijft zorgt voor kriebel in de keel
* Vaak lange, harde hoestbuien

Droge hoest

* Vervelende kriebel/lichte pijn in de keel
* Weinig tot geen ophoesten van slijm
* Vaak lange, harde hoestbuien
* Frequentie en daarmee irritatie van keel neemt steeds sneller toe

Het is duidelijk dat vastzittende en droge hoest twee verschillende soorten hoest zijn en dus ook beide een andere aanpak nodig hebben. Een droge hoest kan erg pijnlijk zijn, maar ook zeer vermoeiend doordat de hoestbuien je ’s nachts uit je slaap houden. In deze gevallen is het raadzaam middelen te gebruiken tegen deze hoest. Wat veroorzaakt droge hoest?

Soms lijkt het dat droge hoest uit het niets komt opzetten, je hebt het gewoon ineens. Ook voor droge hoest geldt echter dat hier vaak duidelijke oorzaken zijn aan te wijzen:

Verkoudheid. Dit is de meest voorkomende oorzaak van droge hoest. Naast hoesten heb je bij een verkoudheid ook soms last van keelpijn.

  • Een slecht geventileerde ruimte. Daardoor zullen je luchtwegen veel stof binnenkrijgen die droge hoest kan veroorzaken.
  • Airconditioning. Rondblazen van koude, droge lucht is niet goed voor de keel en kan droge hoest veroorzaken.
  • Langdurig praten of schreeuwen. Dit zorgt vaak voor irritatie van de stembanden en de keel wat kan leiden tot een droge hoest.
  • Roken of je regelmatig in een rokerige ruimte bevinden. Rook kan irritatie van de slijmvliezen of luchtwegen geven, vaak met een droge hoest als gevolg.

Wanneer je niet teveel last wilt krijgen van een droge hoest, probeer daarom bovenstaande situaties in de gaten te houden (wellicht de verkoudheid uitgezonderd, daar lopen we allemaal weleens tegen aan). Krijg je toch last van een vervelende droge hoest die niet snel overgaat? Gebruik dan ROTER Noscapect* om de hoestprikkel te verlichten. Het is waarschijnlijk dat je droge hoest hier op korte termijn een stuk minder van wordt.

Tips om droge hoest te voorkomen:

  1. Zorg dat de luchtvochtigheid op peil is, niet te droog (tussen de 35 en 55%). Plaats eventueel een bakje water op de verwarming in uw woonkamer en slaapkamer.
  2. Zorg ervoor dat je hoofd tijdens het slapen wat hoger komt te liggen. Zo krijg je meer lucht en minder prikkels.
  3. Drink voldoende water (tenminste 2 liter per dag). Zo smeer je de keel waardoor de irritatie vermindert.
  4. Probeer zoveel mogelijk door je neus te ademen. Gebruik neusspray als je neusgaten door verkoudheid dicht zitten.
  5. Neem een theelepel honing en houd deze zolang mogelijk achter in je keel. Honing helpt erg goed tegen de kriebelhoest. Let wel: kinderen onder de 1 jaar mogen nog geen honing.
  6. Draag een sjaal (ook ‘s nachts). Het warm houden van je hals is niet alleen belangrijk bij keelpijn, maar ook wanneer je een kriebelhoest hebt.
  7. Vermijd grote temperatuurverschillen en tochtige omgevingen.
  8. Neem regelmatig een hete douche of een stoombad. De warme, vochtige lucht helpt tegen een kriebelhoest.
  9. Probeer te stoppen met roken, ook al is het maar tijdelijk. Roken is een belangrijke veroorzaker van droge hoest.
  10. Brandend maagzuur kan de hoestprikkel verergeren. Overweeg daarom maagzuurremmers te gebruiken om dit tegen te gaan.

* De werkzame stof is noscapinehydrochloride. Lees voor gebruik de bijsluiter voor verdere informatie.