Veelgestelde vragen

We ontvangen regelmatig vragen over de producten van Roter. Over onze vitaminen, blaasontsteking, pijn & koorts en hoest & keelpijn. Hieronder zie je de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen, maak dan gebruik van ons contactformulier. We zullen zo snel mogelijk reageren.

Hoest & keelpijn Hoest & keelpijn

• Keel
• Overbelasting van je stembanden door veel praten of schreeuwen
Luchtwegen
• Winterse kou kan naast je keel ook invloed hebben op luchtwegen
• Inademen van rook

1) Zorg ervoor altijd een glas of flesje water in de buurt te hebben.
2) Stop (eventueel tijdelijk) met roken
3) Zorg voor vochtigere lucht in de omgeving waar je bent, waterbakjes aan de verwarming of een luchtbevochtiger in de slaapkamer of leefruimte kan verlichting geven.
4) Een dropje of een keelpastille kan de keel verzachten.
5) Geef je keel rust.
6) Zorg dat je hoofd tijdens het slapen wat hoger ligt

ROTER Noscapect bevat sacharose. Voorzichtigheid is daarom geboden bij gebruik van ROTER Noscapect door patiënten met diabetes mellitus.

Nee, wanneer de prikkelhoest/droge hoest niet meer aanwezig is dient direct te worden gestopt met het gebruik van ROTER Noscapect.

Nee, ROTER Noscapect bevat een werkzame stof die de hoestpikkel dempt en dient zodoende alleen symptoom bestrijdend (d.w.z. als er een prikkelhoest/droge hoest aanwezig is), gebruikt te worden.

Ja, wanneer de dosering op de verpakking wordt gevolgd werken beide producten even doeltreffend (namelijk hoestprikkel dempend). Wel kan de snelheid van werken van de verschillende toedieningsvormen verschillen, omdat een tablet en een siroop een verschillende opnametijd in het lichaam kennen

Noscapine kan sufheid en duizeligheid veroorzaken. Pas daarom op bij activiteiten die oplettendheid vereisen, zoals deelname aan het verkeer en het bedienen van machines.

Noscapine kan terecht komen in de moedermelk. Behandeling met noscapine tijdens de borstvoeding wordt afgeraden, aangezien niet bekend is wat de mogelijke effecten zijn van noscapine.

Over het gebruik van ROTER Noscapect tijdens de zwangerschap bij de mens zijn onvoldoende gegevens bekend om de mogelijke schadelijkheid te beoordelen. Tot dusver zijn er geen schadelijke effecten bekend. Tijdens de zwangerschap slechts gebruiken in overleg met een arts. Vraag een art of apotheker om advies voordat het geneesmiddel wordt ingenomen.

Je moet ROTER Noscapect stroop niet gebruiken bij hoest waarbij slijm wordt opgehoest. Gebruik ROTER Noscapect niet als u allergisch bent voor noscapine.

Er zijn voor zover bekend bij gebruik volgens voorschrift geen wisselwerkingen van betekenis met voedsel, dranken of andere stoffen.

Wanneer één van de bijwerkingen ernstig wordt of als er bijwerkingen optreden die niet algemeen bekend zijn [zie hierboven], raadpleeg dan een arts of apotheker.

Bij het gebruik van ROTER Noscapect kunnen de volgende bijwerkingen optreden:
• Overgevoeligheidsreacties, zoals huiduitslag en irritatie van het oog- of neusslijmvlies
• Sufheid en duizeligheid
• Misselijkheid en diarree

Nee, ROTER Noscapect is zonder recept te koop bij apotheek en drogisterij.

De ROTER Noscapect siroop mag door kinderen van 3-6 jaar 2 tot 4 keer per dag worden gebruikt in een dosering van 7,5 ml siroop per keer. Door kinderen van 6-12 jaar kan de siroop 3 tot 4 keer per dag worden ingenomen. De ROTER Noscapect tabletten kunnen door kinderen van 6-15 jaar 3 tot 4 keer per dag worden ingenomen in een dosering van 1 tablet per keer. Kinderen ouder dan 15 jaar kunnen voor de tabletten dezelfde dosering en innamefrequentie aanhouden als volwassenen.

Volwassenen kunnen ROTER Noscapect siroop 3-4 keer per keer innemen in een dosering van 15-30 ml per keer. De ROTER Noscapect tabletten kunnen 3 tot 4 keer per dag worden ingenomen in een dosering van 1 of 2 tabletten per keer.

De concentratie van de werkzame stof noscapine is bepalend voor de leeftijd vanaf wanneer ROTER Noscapect mag worden gebruikt. Omdat de drank meer te doseren is, is een kleine dosis hiervan geschikt voor jonge kinderen (kinderen van 3 tot 6 jaar), terwijl de tabletten een dusdanig hoge concentratie werkzame stof kent dat deze niet onder de zes jaar gebruikt kan worden. Het breken van een tablet geeft niet de garantie dat de werkzame stof gelijkmatig verdeeld is over de verschillende delen en zodoende is het geen optie een jong kind een half tablet ROTER Noscapect te geven.

ROTER Noscapect tabletten zijn geschikt vanaf 6 jaar. Indien een kind jonger is dan 6 alleen op voorschrift van huisarts.

ROTER Noscapect stroop is geschikt voor mensen die moeite hebben met het slikken van pillen. Het kan gebruikt worden om hoestprikkels te verlichten.

ROTER Noscapect dient beneden de 25°C bewaard te worden, niet in de koelkast en het product dient niet ingevroren te worden. Zelfzorggeneesmiddelen in het algemeen (dus ook ROTER Noscapect) dienen niet in een vochtige ruimte als een douchecel of badkamer bewaard te worden. Bewaar ROTER Noscapect buiten bereik van kleine kinderen. Het product dient in de oorspronkelijke verpakking bewaard te worden.

Het verschil tussen beide producten is de toedieningsvorm. Noscapect stroop kan nauwkeurig gedoseerd worden en is voorzien van een frambozensmaak. Noscapect tabletten zijn bijvoorbeeld makkelijk in je handtas mee te nemen.

Wij raden u aan de dagelijkse dosering niet te overschrijden.

ROTER Noscapect tabletten bevatten per omhulde tablet 15 mg noscapinehydrochloride. Noscapine onderdrukt de hoestprikkel, het is niet geschikt bij hoest waarbij slijm wordt opgehoest.

ROTER Noscapect Stroop* verlicht de prikkelhoest en is voorzien van een frambozensmaak. In iedere ml stroop zit 1 mg noscapinehydrochloride. Noscapine onderdrukt de hoestprikkel, het is niet geschikt bij hoest waarbij slijm wordt opgehoest. ROTER Noscapect stroop is een zelfzorg geneesmiddel (RVG), lees voor gebruik de bijsluiter.

Een goede conditie van uw kind zorgt ervoor dat uw kind minder vatbaar is voor een besmetting van een virus. Zorg er daarom voor dat uw kind goed eet en slaapt. Verder kunt u beter niet roken in de buurt van uw kind en rokerige ruimten met hem/haar mijden. Overmatig zonlicht werkt ook weerstand verminderend.

Hoesten kan virussen door de lucht verspreiden. Deze virussen kunnen anderen besmetten. Hoest daarom bij voorkeur in de holte van de elleboog, of in een papieren zakdoek die slechts eenmaal gebruikt wordt en na dat gebruik weggegooid wordt. Hoest NIET in de handen!

Als je last hebt van prikkelhoest, dan is er meestal sprake van een droge hoest met geen of weinig slijmproductie. De onderstaande tips kunnen helpen bij verlichting van de klachten:
• Zorg ervoor altijd een glas of flesje water in de buurt te hebben.
• Stop (eventueel tijdelijk) met roken.
• Zorg voor vochtigere lucht in de omgeving waar je bent, waterbakjes aan de verwarming of een luchtbevochtiger in de slaapkamer of leefruimte kan verlichting geven.
• Een dropje of een keelpastille kan de prikkel verzachten.
• Geef je keel rust wanneer de klachten veroorzaakt worden door overbelasting van de keel/stem.
• Gebruik een middel wat de hoestprikkel dempt.
• Zorg dat je hoofd tijdens het slapen wat hoger ligt.

Probeer bij een vastzittende hoest het ophoesten van het slijm te stimuleren door een slijmoplossend geneesmiddel. En, hoewel het voor de hand ligt, hoest! Wie het hoesten probeert te voorkomen door te schrapen of te kuchen, kan ervoor zorgen dat bacteriën de longen inschieten. Hierdoor kan een chronische ontsteking ontstaan.

Hoesten is een reflex en ontstaat omdat je luchtwegen stoffen, die irritatie opwekken, naar buiten proberen te werken. Kortom: je luchtpijp signaleert een ongewenste indringer en probeert deze zo snel mogelijk naar buiten te krijgen.

Als je ligt is er minder ruimte in de luchtwegen. Wanneer de slijmvliezen al opgezet zijn, zorgt dit voor een verergering van de hoest. Het ophogen van je kussen kan helpen.

1) Droge hoest en kriebelhoest. Bij een droge hoest komt geen slijm omhoog. De hoest heeft dus geen ‘nut’ en de oorzaak is vaak niet duidelijk. Een droge hoest kan zorgen voor aanhoudende hoestbuien, ook ‘s nachts. Een kriebelhoest is een reactie op het geïrriteerde slijmvlies van de luchtpijp.

2) Vastzittende hoest. Een hoest die vastzit op de borst, is meestal het gevolg van een virale of een bacteriële infectie. Bij deze hoest moet het slijm, dat in de luchtwegen zit, opgehoest worden zodat het taaie slijm en ziektekiemen uit de luchtwegen verwijderd worden.

Pijn & koorts Pijn & koorts

U bent allergisch of overgevoelig voor paracetamol of voor één van de andere stoffen in dit geneesmiddel. U dient dit middel niet gelijktijdig te gebruiken met andere producten die paracetamol bevatten. Indien uw arts u heeft meegedeeld dat u bepaalde suikers niet verdraagt, neem dan contact op met uw arts voordat u dit geneesmiddel inneemt. Roter Paracetamol Liquid Caps bevat lecithine (dat sojaolie bevat). Indien u allergisch bent voor pinda’s of soja mag u dit geneesmiddel niet innemen.

Zwangerschap: Paracetamol heeft geen ongewenste invloed op de zwangerschap of op de gezondheid van het ongeboren kind. In de aanbevolen dosering voor een zo kort mogelijke tijd en in de laagst mogelijke dosering kan paracetamol gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Borstvoeding: Hoewel paracetamol wordt uitgescheiden in de moedermelk, heeft het geen ongewenste invloed op kinderen die borstvoeding krijgen. In de aanbevolen dosering kan paracetamol voor korte tijd worden gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven.

De inname van voedsel en drinken heeft geen invloed op de werking van paracetamol. Gedurende de behandeling met paracetamol mag geen alcohol worden gebruikt. Bij chronisch alcoholgebruik mag de dosis paracetamol per dag niet hoger zijn dan 2 gram (4 capsules).

• Autorijden: Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
• Alcohol drinken: Normaal gebruik van alcohol is geen probleem. Mensen die overmatig alcohol gebruiken hebben door paracetamol meer kans op leverbeschadiging.
• Alles eten en drinken: Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen (behalve alcohol).
Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Verschijnselen van overdosering kunnen onder meer zijn: misselijkheid, braken, pijn in de maagstreek, slaperigheid, duizeligheid en diarree. Wanneer te veel paracetamol is gebruikt, moet onmiddellijk contact worden opgenomen met de arts of apotheker.

Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:
• Medicijnafhankelijke hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan ontstaan als je dit medicijn meer dagen wel dan niet tegen hoofdpijn gebruikt. Na enige tijd ontstaat de hoofdpijn als je het medicijn even niet slikt of later dan gebruikelijk. Je kunt er zo afhankelijk van worden.
• Overgevoeligheid voor paracetamol. Dit merk je aan huiduitslag, galbulten en een enkele keer aan benauwdheid. Raadpleeg bij deze verschijnselen je arts. Geef aan de apotheek door dat je overgevoelig bent voor paracetamol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat je paracetamol niet opnieuw krijgt.
• Ben je van negroïde afkomst of kom je uit het Middellandse Zeegebied, dan kán het zijn (maar dat hoeft niet) dat je een aangeboren enzymgebrek hebt (G6PD-deficiëntie). Dit medicijn kan dan een ernstige bloedafwijking veroorzaken. Stop meteen met het gebruik bij klachten als vermoeidheid of duizeligheid. Neem contact op met je arts. Meld het enzymgebrek ook altijd bij je apotheek!
Raadpleeg je arts als je last hebt van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als je andere bijwerkingen ervaart waar je je zorgen over maakt. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Ja (geldt voor ROTER Paracetamol 500mg, ROTER Smelt Paracetamol 500mg en ROTER Smelt Paracetamol 250mg Junior) Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Ja (geldt voor ROTER Paracetamol 500mg, ROTER Smelt Paracetamol 500mg en ROTER Smelt Paracetamol 250mg Junior) Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Is geschikt voor diabetici (geldt voor ROTER Paracetamol 500mg, ROTER Smelt Paracetamol 500mg en ROTER Smelt Paracetamol 250mg Junior). Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Nee (geldt voor ROTER Paracetamol 500mg, ROTER Smelt Paracetamol 500mg en ROTER Smelt Paracetamol 250mg Junior) Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Je kunt op elk moment in één keer met het gebruik van paracetamol stoppen. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Tijdens zwangerschap en borstvoeding alleen paracetamol gebruiken op advies van een arts. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Gebruik niet tegelijk ook andere pijnstillers of griep- en verkoudheidsmiddelen die paracetamol bevatten. Controleer altijd de samenstelling van geneesmiddelen zonder én met recept. Veel medicijnen tegen hoofdpijn, pijn bij griep of verkoudheid bevatten onder andere paracetamol. Als je deze middelen gebruikt naast dit middel heb je kans te veel paracetamol binnen te krijgen. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Werkt niet bloed verdunnend, paracetamol kan dan ook prima worden gebruikt bij pijn als gevolg van het trekken van een tand of kies. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

• Kinderen vanaf 6 tot 9 jaar: ½ tablet per keer. Max 4 tot 6 keer per 24 uur
• Kinderen van 9 tot 12 jaar: 1 tablet per keer. Max 3 tot 4 x per 24 uur
• Kinderen van 12 tot 15 jaar. 1 tablet per keer. Max 4 tot 6 keer per 24 uur
Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Paracetamol vanaf 6 jaar. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Gebruik je paracetamol meer dan 14 dagen per maand tegen hoofdpijn? Dit kan juist hoofdpijn veroorzaken. Neem contact op met je huisarts. Als je meerdere weken een hoge dosering gebruikt, heb je een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Overleg langdurig gebruik met je huisarts. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Deze geneesmiddelen kun je kopen bij drogisterij en apotheek en online via bijvoorbeeld www.drogisterij.net of www.deonlinedrogist.nl. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

(Smelt)tabletten werken na een half uur tot 2 uur, zetpillen na 1 tot 2 uur. Gebruik paracetamol alleen als je pijn hebt. Stop als de pijn is verdwenen. Heb je na 2 dagen nog steeds pijn? Ga dan naar de huisarts. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking

ROTER Paracof is paracetamol met coffeïne. Coffeïne kan het pijnstillend effect van paracetamol versterken. ROTER Paracetamol is pijnstillend met het bekende ingrediënt. ROTER APC is een combinatie van acetylsalicylzuur, paracetamol en coffeïne. Acetylsalicylzuur staat bekend om zowel pijnstillende als ontstekingsremmende werking. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Paracetamol stilt de pijn en verlaagt de koorts. Paracetamol kan gebruikt worden bij verschillende soorten pijn, zoals: hoofdpijn, keelpijn, oorpijn, spierpijn en menstruatiepijn. Ook bij koorts en pijn bij griep en verkoudheid. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Pijn bestaat in verschillende vormen. Pijn kan komen door een beschadiging in je lichaam of als iets niet werkt zoals het hoort. De zenuwen in het beschadigde lichaamsdeel geven een seintje naar je hersenen en je voelt pijn. Soms heeft pijn geen duidelijke oorzaak en weten we niet waar de pijn vandaan komt. In de meeste gevallen is paracetamol een goede manier om pijn te bestrijden. Het is te gebruiken bij veel soorten pijn, zoals kiespijn, rugpijn en pijn bij griep. Na een half uur tot 2 uur na inname merk je dat de pijn afneemt. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking.

Blaasontsteking Blaasontsteking

Dit komt doordat vrouwen een kortere urineblaas hebben en daardoor vatbaarder zijn voor infecties.

Breek de capsule open en meng de inhoud met bv. yoghurt, melk of water.

Veel drinken, niet de plas ophouden, plas de blaas helemaal leeg, draag katoenen ondergoed, zorg voor een goede hygiëne, plas na het vrijen, houdt de urine zuur, gebruik Roter producten preventief en/of ter voorkoming van blaasontsteking.

Roter Echinacea is geschikt voor vegatatiers. Roter Cysticare is niet geschikt. Roter Cystiberry wel geschikt.

Alleen het omhulsel bevat natuurlijke kleurstoffen. U kunt dan eventueel de inhoud eruit halen en over het eten strooien.

Roter Echinacea zit geen gelatine. In de Roter Cystiberry zit geen gelatine. Roter Cysticare bevat wel gelatine (van dierlijke oorsprong (varkens).

Bij voorkeur niet alles in één keer in nemen maar met 12 uur interval ( bijvoorbeeld 1 s’morgens en 1 laat in de avond of s’nachts).

Werkzaamheid van de producten wordt niet beïnvloed door of gerelateerd aan voedselopname. U kunt zelf een keuze maken wat voor u het beste uitkomt.

Voor zover bekend kan ROTER Cystiberry gebruikt worden tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding, indien het wordt gebruikt volgens de aanwijzingen en de aanbevolen dosis. Het is echter aan te raden om uw huisarts te raadplegen voorafgaand aan het gebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Roter Cystiberry is (officieel) geschikt vanaf 12 jaar (meisjes onder de 12 jaar mogen het ook gebruiken, bij al te jonge kids altijd advies aan de huisarts vragen en bij jongens ook) Roter Cysticare is geschikt vanaf 14 jaar, Roter Echinacea is geschikt vanaf 12 jaar.

HPMC is het materiaal waaruit de capsules zelf zijn opgebouwd. HPMC is een polymeer, een cellulosederivaat en is niet van dierlijke oorsprong.

Ja, dat is geen probleem. Echinacea best na antibiotica te gebruiken om volgende blaasontsteking te voorkomen.

U kunt terecht bij uw plaatselijke drogisterij/apotheek of bijvoorbeeld online via www.drogisterij.net

Je kunt de capsules gerust openmaken en de inhoud bijvoorbeeld over je eten strooien, maar let erop dat het eten niet te warm is. Weet wel dat het poeder uit de capsule een zeer sterke geur en smaak kan hebben.

Het is beter als er ongeveer 12 uur zit tussen het innemen van de capsules. Je kunt er bijvoorbeeld één ’s morgens en één laat in de avond nemen.

Vitamine D Vitamine D

ROTER D-PRO zijn liquid caps, die je met water inneemt. Bij voorkeur tijdens de maaltijd innemen.
Roter D-PRO per dag: maximaal 1 capsule per dag van 10 microgram.
Roter D-PRO per dag FORTE: maximaal 1 capsule per dag van 20 microgram.
Roter D-PRO per Week: maximaal 2 capsules per week van 70 microgram. In te nemen verspreid over de week.
Roter D-PRO is een voedingssupplement en dient niet als vervanging van je dagelijkse en gevarieerde voeding. Een evenwichtige en gezonde levensstijl blijven belangrijk

– Alle kinderen van 0 t/m 3 jaar —-> 10 µg.
– Vrouwen, in de leeftijd van 4 t/m 49 jaar met een donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buiten komen —> 10 µg. Voor deze groep adviseren we D-PRO Per Dag (inname 1 x per dag) of D-PRO week (inname 1 x per week).
– Alle vrouwen, in de leeftijd van 50 t/m 69 jaar —> 10 µg. Voor deze groep adviseren we D-PRO Per Dag (inname 1 x per dag) of D-PRO Per Week (inname 1 x per week).
– Alle vrouwen in de leeftijd van 70 jaar en hoger —> 20 µg. Voor deze groep adviseren we D-PRO Per Dag Forte (inname 1 x per dag) of D-PRO Week (inname 2 x per week)
– Alle zwangere vrouwen —> 10 µg. Voor deze groep adviseren we D-PRO Per Dag (inname 1 x per dag) of D-PRO Per week (inname 1 x per week).
– Mannen, in de leeftijd van 4 t/m 69 jaar met een donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buiten komen —> 10 µg. Voor deze groep adviseren we D-PRO Per Dag (inname 1 x per dag) of D-PRO per week (inname 1 x per week).
– Alle mannen van 70 jaar en ouder —> 20 µg. Voor deze groep adviseren we D-PRO Per Dag Forte (inname 1 x per dag) of D-PRO per week (inname 2 x per week).

– Alle kinderen van 0 t/m 3 jaar —-> 10 µg
– Vrouwen, in de leeftijd van 4 t/m 49 jaar met een donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buiten komen —> 10 µg
– Alle vrouwen, in de leeftijd van 50 t/m 69 jaar —> 10 µg
– Alle vrouwen in de leeftijd van 70 jaar en hoger —> 20 µg
– Alle zwangere vrouwen —> 10 µg
– Mannen, in de leeftijd van 4 t/m 69 jaar met een donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buiten komen —> 10 µg
– Alle mannen van 70 jaar en ouder —> 20 µg

In een aantal gevallen kan het handig zijn om extra vitamine D te nemen, omdat het lichaam er niet voldoende van aanmaakt. De volgende doelgroepen komen daarvoor in aanmerking:
• Baby’s en jonge kinderen van 0-4 jaar
• Mensen met een getinte huid
• Ouderen
• Zwangere vrouwen
Het is voldoende om tussen 11.00 uur en 15.00 uur met de handen en het hoofd onbedekt gedurende een kwartier buiten te komen. Het is voor deze doelgroepen echter ook aan te raden extra vitamine D te nemen. Lees daarbij altijd goed de gebruiksaanwijzing om te bepalen welk vitamine D product het beste aansluit bij jouw doelgroep en specifieke situatie.
Hoeveel vitamine D is aanbevolen?
Adviezen over hoeveel vitamines en mineralen er per dag aanbevolen worden, zijn opgesteld door de Gezondheidsraad, de Nordic Council (NC), de EFSA en het Institute of Medicine (IOM). Dit zijn adviesorganen van de overheid. De ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ (ADH) kan verschillen per leeftijdsgroep en per geslacht.
– Alle kinderen van 0 t/m 3 jaar —-> 10 µg
– Vrouwen, in de leeftijd van 4 t/m 49 jaar met een donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buiten komen —> 10 µg
– Alle vrouwen, in de leeftijd van 50 t/m 69 jaar —> 10 µg
– Alle vrouwen in de leeftijd van 70 jaar en hoger —> 20 µg
– Alle zwangere vrouwen —> 10 µg
– Mannen, in de leeftijd van 4 t/m 69 jaar met een donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buiten komen —> 10 µg
– Alle mannen van 70 jaar en ouder —> 20 µg

Elk menselijk lichaam heeft daarnaast ook vitamine B12 uit de voeding nodig voor het aanmaken van rode bloedcellen. Voldoende B12 draagt ertoe bij dat zowel je lichamelijke als geestelijke energie op peil blijft. Met Roter D-PRO houdt je niet alleen je vitamine D op peil, het ondersteunt ook je lichamelijke en geestelijk energie.

Zonlicht is een belangrijke bron, wanneer zon op je huid schijnt begint het lichaam direct met het aanmaken van vitamine D, waarbij moet worden aangemerkt dat het zonlicht alleen werkt op blote huid. Naast de natuurlijke werking van zonlicht zit er ook vitamine D in een aantal voedingsmiddelen. Het meeste vitamine D vind je terug in vette vis zoals makreel en zalm. Daarnaast zitten er ook kleine hoeveelheden vitamine D in bepaalde zuivelproducten als kaas, eieren, margarine en halvarine. Zonlicht is de belangrijkste bron voor het aanmaken van vitamine D. Daarom blijft het belangrijk om regelmatig buiten te komen.

1. Zeer licht: verbrandt snel
2. Licht: verbrandt licht
3. Getint: verbrandt soms
4. Donker: verbrandt zelden
5. Zeer donker: verbrandt niet

Nederland is een land met relatief weinig zon en met veel kou, waardoor we veel huidoppervlakte bedekken met kleding. Hierdoor beperk je je lichaam om vitamine D aan te maken vanuit zonlicht. Mensen die een hoofddoek of sluier dragen, hebben het hele jaar door een beperkte huidoppervlakte die bloot wordt gesteld aan zonlicht. Getinte of donkere huid: met een donkerder getinte huid maakt je lichaam minder vitamine C aan en wordt het aanbevolen je vitaminebehoefte aan te vullen. Vanuit huidtype 3 wordt er al aangeraden om extra vitamine D te nemen.

Vitamine D draagt ertoe bij dat calcium goed uit de voeding wordt opgenomen. Het is belangrijk voor de botaanmaak en het behoud van stevige botten, tanden en spieren. Elk menselijk lichaam heeft vitamine D nodig. Doordat de zon op onze huid schijnt maken we zelf vitamine D aan dat via de huid in ons lichaam wordt opgenomen. Nederland is een land met relatief weinig zon en veel kou, waardoor we veel huidoppervlakte bedekken met kleding. Hierdoor beperk je je lichaam om vitamine D aan te maken vanuit zonlicht. Daarom wordt in sommige gevallen de inname van extra vitamine D geadviseerd.

Vitaminen Vitaminen

Adviezen over hoeveel vitamines en mineralen er per dag aanbevolen worden, zijn opgesteld door de Gezondheidsraad, de Nordic Council (NC), de EFSA en het Institute of Medicine (IOM). Dit zijn adviesorganen van de overheid. De ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ (ADH) kan verschillen per leeftijdsgroep en per geslacht.

Na de houdbaarheidsdatum kunnen wij de kwaliteit niet meer garanderen en zijn wij niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen. Je kunt dan het beste een nieuw exemplaar aanschaffen.

Ja, je kunt de kauwtabletten gerust gebruiken (behalve de Boost). Je doet er goed aan om het gebruik van vitamine C bruistabletten tijdens het geven van borstvoeding te overleggen met je huisarts.

Je kunt de kauwtabletten gerust innemen tijdens je zwangerschap (behalve de Boost). Je doet er goed aan om het gebruik van vitamine C bruistabletten tijdens de zwangerschap te overleggen met je huisarts.

Ja, alle ROTER vitamine C producten zijn geschikt voor vegetariërs.

Vitamine C (ascorbinezuur), een wateroplosbare vitamine, is de meest bekende weerstandsvitamine. Vitamine C ondersteunt je weerstand, maar draagt ook bij aan behoud van botten en sterke tanden. Het ondersteunt een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energiestofwisseling. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer.